keskiviikko 6. joulukuuta 2017

17 syytä olla suomalainen

Tämä kirjoitus julkaistiin alunperin Voima-lehden välissä olleessa Kiila RY:n tuottamassa Hyöky-lehdessä. Alkuperäisen julkaisun jälkeen Länsimetro on alkanut kulkea. Jonain päivänä se mennee Tukholmaan saakka...

1. Sattuu syntymään tänne 

Tällehän ei voi mitään, jos sattuu syntymään Pohjatähden alle. Vaan on kovempiakin kohtaloita nähty. Joidenkin mielestä pitäisi olla oikeastaan ylpeä tästä kosmisesta sattumasta. En vielä tiedä miksi.


2. Sattuu rakastumaan suomalaiseen 

Niin absurdilta kuin se saattaakin tuntua, niin ulkomailla meitä myös rakastetaan. Joskus rakkaus kantaa niinkin pitkälle, että rakkauden perässä muutetaan Suomeen. Ja pikkuhiljaa muututaan suomalaiseksi. Oma isäni on itävaltalainen ja niin kova suomalaisen saunan arvostaja, että ei suostu menemään nykyisessä kotimaassaan, Saksassa, uimahallin saunaan, koska on kuulemma silkkaa sheissea.

3. Tuntee veljeyttä/sisaruutta toisiin suomalaisiin 

Onhan se nyt niin, että menee minne tahansa isompaan kaupunkiin ulkomailla ja kun sattuu baarissa kuulemaan suomen kieltä, niin tuntee heti kuuluvansa siihen porukkaan. Sanaakaan ei keskenään vaihdeta, vaan vähän hävetään, että tavallaan pitäisi sanoa jotain, mutta sitten ei kumminkaan kehtaa. 

4. Ollaan me nyt sentään ruotsalaisia parempia 

Niin ollaankin. Kuollaan nuorempina, ollaan vähän köyhempiä, pukeudutaan huonommin ja silti meillä on ihan kivaa. Sodastakin selvittiin paremmin, kun oikeasti taisteltiin ja silti ollaan tässä pystypäin. Suomi, perkele!

5. Meillä on ruisleipä 

Muilla ei ole. Tai no, ei meilläkään oikein enää ole. Jotain pehmykäisiä sekoteleipiä vaan. Eihän niihin ees hammas katkea!

6. Maailman vähiten korruptoitunut maa

Tässä me olemme sentään maailman ykkösiä! Meillä ei lahjontaa juurikaan ole ja jos on niin siitä jäädään kiinni. Ja sitten, kun on jääty kiinni osoitetaan miten tämä ei mitenkään riko lakia. Ja suomessahan laki on laki!

7. Laadukas terveydenhuolto

On se! Vielä, kun joku tietäisi miten se toteutetaan... 

8. Maailman paras koulujärjestelmä

Suomalainen koulutus on niin hyvällä mallilla, että olemme vieneet paljon professoreja ihan ulkomaille saakka. Mitä sitä tietotaitoa Suomessa vakan alla pitämään! 

9. Maailman puhtain ruoka

Eettisesti tehty huipputeknologisessa tuotantolaitoksessa. Siitä on ilo maksaa! Maanviljelijäkin ajaa traktorilla ihan Helsinkiin saakka kiittämään.

10. Jatkuvasti vähenevä työttömyys 

Meillä pääsee työttömyydestä eroon ihan parilla hiiren klikkauksella! Jo 10 000 suomalaista on sen tehnyt.

11. Postihan kulkee 

Posti tulee luukusta oikein iloisesti kolahdellen. Ystävällinen kusti leikkaa vielä joutohommina nurmikonkin. Soittaa myös pakettia tuodessa ovikelloa niin ystävällisesti, että ei vahingossakaan pääse häiriintymään. Laittaa sitten pari päivää myöhemmin lapun luukusta, että "haje pois", kun ei kehtaa samalla kertaa luukkua kolisutella.

12. Joukkoliikenne

Sehän meillä pelaa! Espoonkin metroa on suunniteltu 40 vuotta, että varmasti tulee hyvä.

13. Huipputeknologista energian tuotantoa

Kyllä se viideskin ydinvoimala vielä valmistuu, jahka saadaan kuudes ensin valmiiksi.

14. Vammaishuolto

Ei ole vammaiset meillä valittaneet oloistaan. Ovat jo vuosia maksaneet työstäkin, kun on niin hyvä olla. Kotonakin on vammaisen hyvä olla, kun ei ole kaiken maailman kaihtijat häirtsemässä.

15. Hiljattain vapautunut alkoholilainsäädäntö

Just kovasti väännettiin kättä siitä, että viinaa saisi kaupasta. Käytiin fiksu keskustelu ja nyt ollaan jo vuoden 1932 tasolla, että kyllä sitä alkoholia voi saada ostaa!

16. Sananvapaus ja tasa-arvo

Meillä saa ilmaista ihan vapaasti mielipiteensä, oli se miten tyhmä tahansa. Ja jos nyt sattuu olemaan toisen kanssa niin äärimmäisesti eri mieltä, niin voi vaikka potkaista sitä rintaan, jotta sananvapaus ei vaarannu.

17. 100-vuotiaana on helppo hymyillä 

On kyllä juhlittu kerrakseen! Poliisit on pyöritelleet kansanjuhlissa vilkkuvaloja ja nyt niille mietitään annettavaksi konepistooleita, että voivat kansainvälistymisen hengessä juhlissa ammuskella ilmaan. Köyhyyttä ei ole, tai jos on, niin sitä ei ainakaan näy missään, sillä köyhä ymmärtää omat virheensä ja klikkailee siellä mol.fin sivuilla itselleen parempaa tulevaisuutta. Työvoimapalvelut on todettu itseasiassa aika turhiksi, kun menee niin hyvin. Palkatkin on työssä niin hyvin mallillaan, että sovittiin, ettei niistä tarvitse neuvotella moneen vuoteen. Tehtiin myös jokainen tekemällä yksi päivä lisää töitä semmoinen tuotantoloikka, että Kiinassa ollaan ihan ihmeissään. Ainoa harmi vaan on, kun pärjättäisiin ihan hyvin omillaan, mutta kun pitää tuon Euroopan olla riippakivenä. Siitä jos vielä päästäisiin, niin kaikki olisi hyvin! Kyllä nyt kelpaa olla suomalainen!

(Tätä kirjoittaessa soi: Frederick – Mannerheim.)