tiistai 17. heinäkuuta 2018

Ruosteinen kuplavolkkari -vertaus

Katselin tässä hiljattain eteläafrikkalaisen Winston Sterzelin Youtube-videota siitä miten Kiinaan muuttaminen pelasti hänen elämänsä. Videossaan hän mainitsee ihmisryhmän, joka haluaa ylistää Etelä-Afrikkaa siitä huolimatta, että maa on ajautunut täydelliseen kriisiin apartheidin jälkiseurauksena.

Videon katselemisen jälkeen tuo Winstonin kuvailema ryhmä tuntuu olleen varsinkin Suomessa pidetyn huippukokouksen yhteydessä hyvin voimakkaasti esillä. Winston vertaa tätä ryhmää ihmiseen, joka omistaa ruostuneen kuplavolkkarin käyttöautonaan. Tämä ihminen kehuu jatkuvasti hajoilevaa autoaan maailman parhaaksi autoksi. Kumminkin todellisuudessa, jos hänellä olisi mahdollisuus hankkia valtavasti parempi auto, niin hän tekisi sen heti.

Meillä Suomessa kärsitään ihan yhtälailla tästä ongelmasta. Me olemme kuin Tukholma-syndroomaa sairastava kid-nappuksen uhri. Emme millään suostu hyväksymään, että kaikki asiat maassamme eivät ole hyvin. Hoemme humalaspäissämme baarissa, että "Suomi on sentään hyvinvointivaltio", vaikka näin ei mikään järkeen perustuva argumentti ei sitä todistakaan.

Noina hetkinä joudun usein baariseurueen silmätikuksi, kun muistutan alati venyvistä leipäjonoista ja siitä, että Suomi saa jatkuvasti EU:lta ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta huomauttelua sosiaaliturvan puutteista. Tämä asia koskettaa vähintäänkin puolta miljoonaa suomalaista päivittäisellä tasolla, mutta me joilla asiat on hyvin hoemme vain mantraa, että "vaikka isä hakkaa isosiskoa, niin ei se koskaan meitä lyö, ei se koskaan meitä lyö, ei se koskaan meitä lyö".

Huippukokouksen yhteydessä lehdistönvapaus on ollut kansamme ylpeydenaihe. Riemuitsimme miten Helsingin Sanomat mainosti itseään mannerheimin kadulla maalla jolla on vapaa lehdistö. Sillä välin Hesari harjoitti itsesensuuria, ettei vaan kenellekään tulisi paha mieli.

Presidenttien lehdistötilaisuudesta puolestaan poistettiin toimittaja, koska hän halusi kirjallisesti kiinnittää huomiota aiheeseen, josta halusi presidenttien kommentit.

Ja, vohoiiii veljet, kuinkas kauan siitä onkaan, kun valtakuntamme yleisradio paljastui johtajanpelkoiseksi laitokseksi, jossa pääministerin toiveesta savustetaan ulos väärämielisiä mitä mielikuvituksellisimmin keinoin?

Monet myös seisovat järkähtämättä paikallaan: "On meillä sentään vielä asiat paremmin kuin muualla!" Juu, varmasti. Se vaan kun argumentti on ns. musta mies argumentti; tätä käytettiin paljon apartheidin aikaan keppihevosena jotta köyhät valkoiset pysyisivät ruodussaan. "Voi olla, että teillä ei ole kaikki ihan kunnossa, mutta ette sentään ole mustia!" (Silloin tosin käytettiin sitä n-alkuista sanaa, mutta en nyt kehtaa olla edgy, kun on hellekin ja kaikkea.)

Rakkaat toverit! Minä epäilen vahvasti, että tämä meidän maailman paras auto onkin vain ruosteinen kuplavolkkari...